Żywienie

Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?

Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. Musi zadbać o zdrowie swoje i rozwijającego się maluszka. Ogromne znaczenie ma w tym okresie zdrowa dieta i ograniczanie wszelkich nerwowych sytuacji. O diecie w ciąży krąży wiele mitów, a przyszła mama słyszy najróżniejsze porady ze strony babć, cioć i przyjaciółek. Swoje trzy grosze dodają celebryci, którzy nagrywają filmiki z poradami. Niestety, są to najczęściej nietrafione, niemające nic wspólnego z wiedzą medyczną przemyślenia. Gwiazdy, tiktokerzy i inni internetowi znawcy tematu, to nie są autorytety. Zachęcamy do czytania poradników opartych na wiedzy medycznej i konsultowanych z ginekologami.  Wiele mam pyta, czy sery można jeść w ciąży? To wielowątkowe i ważne pytanie.

Sery- kontrowersyjny posiłek w ciąży

Sery w Polsce są uwielbianymi przystawkami, które królują na naszych stołach. Jest kilkadziesiąt gatunków serów, więc każdy może wybrać, co najbardziej odpowiada jego kubkom smakowym.  Chętnie wykorzystujemy na kanapkę i jako dodatek do sałatek i zapiekanek. Wiele osób uważa, że jeśli chodzi o sery w ciąży, to jest to produkt, które panie powinny sobie odpuścić.  Nie jest to do końca prawda, ponieważ nie wszystkie sery są zakazane w czasie ciąży. Miłośniczki  serów pleśniowych lub niepasteryzowanych rzeczywiście muszą się bez nich obejść przez 9 miesięcy, ponieważ mogą zaszkodzić dziecku, a nawet spowodować poronienie.  Sery żółte i twarogowe, a nawet homogenizowane nie są przeciwwskazane.

Dlaczego sery pleśniowe są groźne dla kobiet ciężarnych?

Kobieta spodziewająca się dziecka powinna zwracać szczególną uwagę na spożywane przez siebie produkty i zapoznać się z listą zakazanych w tym okresie przysmaków. Należą do nich  sery pleśniowe i niepasteryzowane. Podobnie jak w przypadku innych produktów należących do nabiału, brak pasteryzacji może prowadzić do rozwoju groźnej bakterii, jaką jest Listeria monocytogenes. I to jest powód, dla którego nie poleca się przyszłym mamom.  Pasteryzowane sery pleśniowe są  poddanie ich obróbce termicznej i uznawane  względnie bezpieczne w czasie ciąży.  Oznacza, że można zjeść je od czasu do czasu. Aby uniknąć przypadkowego zarażenia, należy wybierać produkty  zapakowane oryginalnie i opisane jako pasteryzowane. Największe niebezpieczeństwo pojawienia się groźnej bakterii  listeriozy występuje w serach tzw. naturalnych, z domowych gospodarstw. W  takich warunkach nie mamy pewności,  czy pasteryzacja przebiegła w sposób prawidłowy. Przedsiębiorstwa mleczarskie objęte są procedurami, które mają na celu wykluczenie ewentualnej obecności Listerii w serach i innych wyrobach mlecznych.  Najbardziej niebezpiecznymi serami w ciąży są te pokryte niebieską i białą pleśnią, w których składzie nie ma błonnika. Zdecydowanie lepsze są sery twarde, bo zawierają mniej wody. Kupując je, trzeba pamiętać o regule składu- na opakowaniu musi być informacja, że zostały wyprodukowane z pasteryzowanego mleka.

Skutki zakażenia listeriozą

Objawami zakażenia listeriozą są głównie symptomy ze strony przewodu pokarmowego. Dla przyszłej mamy przeważnie nie jest to groźne. Dla płodu może być to zakażenie śmiertelne – może doprowadzić do sepsy, poronienia lub obumarcia rozwijającego się dziecka.  Leczenie w przypadku potwierdzenia listeriozy opiera się na antybiotykoterapii.

Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?
Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?

Sery bezpieczne dla pań w ciąży

Poniżej podajemy spis serów dozwolonych w ciąży.  Zawsze należy sprawdzać informację o składzie. Przyszła mama może wykorzystać w kuchni następujące rodzaje serów;  

  •  serek wiejski,
  • serek śmietankowy,
  • serek homogenizowany,
  • paneer,
  • ricotta,
  • halloumi – jest produkowany pasteryzowanego mleka koziego. Ser Halloumi w ciąży jest dozwolony po wcześniejszym  podgrzaniu go  na patelni, na której nie ma tłuszczu.
  • ser kozi (z mleka pasteryzowanego)
  • Gruyere – jest bezpieczny pod warunkiem usunięcia skórki – jeżeli tego nie zrobimy, to zwiększamy ryzyko zakażenia listeriozą.
  • ser twarogowy,
  • sery przetworzone, np. serki do smarowania,
  • ser biały,
  •  Double Gloucester  – wolno go spożywać w ciąży pod warunkiem obróbki termicznej, ponieważ  bez niej istnieje zagrożenie zakażenia toksoplazmozą lub listeriozą.
  • ser żółty Gouda lub Emmentaler,
  • ricotta – wręcz polecany dla pań oczekujących narodzin dziecka,  jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a w swoim składzie posiada dużą ilość białka.
  • edam
  • mascarpone,
  • Leicester – smakiem przypomina cheddar – jest to jeden z najbezpieczniejszych serów w ciąży
  • parmezan – ser ten wykonany jest z mleka niepasteryzowanego i dlatego musi być poddany na gorąco ( po obróbce termicznej), – tylko pod tym warunkiem panie w ciąży mogą go spożywać.

Jak widać, nawet z niektórymi serami dozwolonymi w okresie ciąży należy postępować bardzo ostrożnie i poddawać je obróbce termicznej. Istnieje też grupa serów całkowicie zakazanych w ciąży. Do nich należą następujące serowarskie produkty;

  • Chevre
  • Brie
  • Feta
  • Roquefort
  • Camembert jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, z udzialem pleśni Penicillium camemberti. Serowa masa formowana jest w małe krążki. Nadaje się do spożycia jedynie  przez  tydzień od daty jego produkcji. Informacja ogólna).
  • Tallegio
  • Roncal
  • Pont I’Evequw
  • Tomme
  • Chaumes
  • Sery owcze
  • Bleu
  • Oscypki
  • Gorgonzola
  • Dolcelatte
  • Sery meksykańskie

Warto podkreślić, że sery pleśniowe w ciąży mogą doprowadzić do zaparć, ponieważ nie zawierają błonnika oraz do migren. Dietetycy i ginekolodzy radzą, aby wybierać jedynie najbezpieczniejsze sery w ciąży i nie przesadzać z serami, które mają dopisek „bezpieczne, ale..”

Inne produkty spożywcze zakazane w ciąży

Dieta w ciąży różni się od standardowego sposobu żywienia. Przyszła mama musi jeść na dwoje, a nie za dwoje. Niestety, z niektórymi produktami trzeba się w tym okresie pożegnać. Przeciwwskazane podczas oczekiwania na narodziny maluszka są: wędzone ryby, alkohol, surowe jajka, surowe mięso, ryby i owoce morza.  Ryby możemy jeść po obróbce cieplnej. Niektórzy dietetycy przestrzegają też przed pasztetami. Zakazana jest żywność przetworzona, np.; konserwy, zupki chińskie, chipsy, sosy w proszku.

Related posts
Żywienie

Śledzie w ciąży? Czy można je bezpiecznie jeść?

Panie spodziewające się dziecka mają wiele wątpliwości co do tego, które produkty można…
Read more
Żywienie

Szynka parmeńska w ciąży

Już od dawna wiadomo, że odżywianie w ciąży ma znaczący wpływ na zdrowie rozwijającego się…
Read more
Żywienie

Pasztet w ciąży

Prawidłowe odżywianie w ciąży jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju maleństwa i zdrowia mamy.
Read more

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Żywienie

Śledzie w ciąży? Czy można je bezpiecznie jeść?

Worth reading...