Prawidłowe odżywianie w ciąży jest kluczowe dla prawidłowego rozwoju maleństwa i zdrowia mamy. Z drugiej kobiety spodziewające się dzidziusia mają często zachcianki ciążowe- chcą jeść coś nietypowego lub coś, co najbardziej lubią. Dość znaczna jest lista produktów spożywczych przeciwwskazanych w okresie ciąży. Dieta kobiety ciężarnej powinna być pełnowartościowa, urozmaicona, odpowiednio zbilansowana. Musi zawierać składniki odżywcze – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, minerały. Zalecane jest spożywanie przez ciężarną 5 posiłków dziennie. Jakie są szczegółowe zasady żywienia w ciąży.
Spis treści
Czy w ciąży można jeść pasztet? Tak, Pasztet w ciąży można jeść, zachowując szczególną ostrożność.
ABC odżywiania się w ciąży
Podczas ciąży nie wolno spożywać produktów, które mogą doprowadzić do infekcji lub zakażenia toksoplazmozą. Surowe, niepasteryzowane mleko, sery pleśniowe, ser feta uznawane są za siedlisko bakterii Listeria . Nie wolno jeść surowego mięsa – tatar, krwisty befsztyk, ponieważ ogromnie wzrasta ryzyko zakażenia toksoplazmozą. Surowe ryby, owoce morza ( ostrygi, sushi) mogą zawierać groźne bakterie chorobotwórcze i pasożyty. Zakazane jest spożywanie Fast Foodów , ponieważ zawierają za dużo kalorii, a mają małą wartość odżywczą.
Żywność mocno przetworzona np. koncentraty zup, konserwy, sosy w proszku mają w sobie ogromną ilość konserwantów i sztucznych barwników, co oznacza, że w ogóle są szkodliwe i należy je ograniczać, a najlepiej zrezygnować z kupowania tego typu żywności, a co dopiero dla kobiet w ciąży. Żywności mocno przetworzonej dziękujemy i nie zapraszamy jej na talerz przyszłej mamy.
Zaleca się zmniejszenie spożycia kofeiny, czyli ograniczenie picia kawy, herbaty czarnej. Pani czekająca na narodziny maluszka może do woli delektować się herbatami: czerwoną, zieloną, białą, owocowymi i ziołowymi. Obowiązuje bezwzględny zakaz picia napojów energetyzujących, napojów alkoholowych. Należy też ograniczyć solenie potraw, gdyż nadmierne spożycie soli może prowadzić do nadciśnienia tętniczego oraz może powodować obrzęki.
Wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej już spowoduje znaczne zmniejszenie ilości spożywanej soli. Warzywa i owoce to najsmaczniejsze źródło wszystkich mikroelementów i witamin, ale należy je przed spożyciem dokładnie umyć. Co z pasztetem w ciąży? Jest to przecież żywność przetworzona. Wolno jeść, czy nie? Sprawa jest dość skomplikowana, kontrowersyjna i wymaga obszernego wyjaśnienia.
Ostrzeżenia dotyczące pasztetów
Ginekolodzy i dietetycy ostrzegają przed spożywaniem produktów wysoko przetworzonych w ciąży. Do nich należą też pasztety w ciąży. Zaleca się ostrożność przy wyborze pasztetów dla kobiet w ciąży. Absolutnie zakazane są pasztety z wątróbki, która z powodu bogactwa witaminy A i potencjalnej obecności patogenów stanowi zagrożenie dla przyszłych mam i rozwijającego się dzieciątka. Dopuszczalne do spożycia są pasztety drobiowe lub pasztetowe, o ile są świeże i pasteryzowane oraz stworzone zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności. Zwracanie uwagi na skład pasztetu i sposób jego przygotowania pozwala uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego, które w tym szczególnym czasie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia kobiety i maleństwa.
Pasztet drobiowy w czasie ciąży
Wiele przyszłych mam lubi pasztety drobiowe i pyta na różnych internetowych forach, czy mogą jeść pasztety w ciąży i czy jest to bezpieczne dla maluszka? Pasztet drobiowy może być bezpiecznym wyborem dla kobiet ciężarnych, o ile jest odpowiednio przygotowany – dobrze ugotowany czy upieczony. W jego spożywaniu ważne są rozwaga i umiar. Dopuszczalne jest jego zjedzenie raz na jakiś czas, a nie codziennie na śniadanie. Kobiety w ciąży nie powinny kłaść na kanapkę pasztetów, które mogłyby zawierać surowe składniki lub nie przeszły poprawnego procesu obróbki cieplnej.
Pasztet domowy – czy jest bezpieczny w czasie ciąży?
Odpowiedź jest twierdząca, pod warunkiem trzymania się ściśle instrukcji dotyczącej obróbki cieplnej. Tylko odpowiednio długo przygotowywany pasztet, kiedy mamy pewność, ze nie ostał się w nim żaden kawałek surowego mięsa, jest bezpieczny w okresie ciąży. Przygotowując pasztet w domu, wiemy, z jakich składników go robimy i nie dodajemy do niego konserwantów, co już sprawia, że jest bezpieczniejszy od produktu dostępnego w sklepie. Najważniejsze, aby nie dodawać do niego wątróbki, bo jest ona szkodliwa dla płodu.
Pasztetowa – czy bezpieczna w ciąży
Wiele osób uważa, że pasztet i pasztetowa to dwa osobne produkty, a pasztetowa jest bezpieczniejsza niż pasztet w ciąży. Tymczasem także w przypadku pasztetowej należy upewnić się, że nie ma w jej składzie wątróbki, bo to ona jest największym zagrożeniem dla rozwoju płodu. Warunkiem bezpieczeństwa pasztetowej jest poddanie składników mięsnych działaniu bardzo wysokiej temperatury, która zabija wszelakie bakterie. Lekarze generalnie zalecają ograniczenie spożywania takich produktów w czasie ciąży.
Zjedzenie jednej kanapki z właściwie przygotowaną pasztetową lub pasztetem to nie zbrodnia. Najważniejsze, żeby te produkty nie gościły stale w menu kobiety oczekującej dziecka. Nie kupujemy żadnych pasztetów i produktów mięsnych na targowiskach, czy od „rolnika”, ponieważ poważne obawy o bezpieczeństwo budzi sposób przechowywania żywności.
Pasztet wegetariański w ciąży
Zaskoczyć może informacja, że w czasie ciąży groźne mogą być nawet pasztety wegetariańskie przygotowane z warzyw, o ile nie są poddane obróbce w wysokich temperaturach. Niepasteryzowany pasztet, bez względu na to, z jakich składników został przygotowany, niesie ze sobą ryzyko zakażenia listeriozą. Jest to choroba powodowana przez bakterię znajdującą się w produktach opartych na surowych jarzynach oraz produktach odzwierzęcych. Listerioza najgroźniejsza jest w ostatnim trymestrze ciąży- może prowadzić do przedwczesnego porodu oraz zagrozić zdrowiu noworodka.
Wszystkie zalecenia dotyczą ciąży o prawidłowym przebiegu, w której nie ma żadnego zagrożenia dla matki i płodu. W przypadku ciąży zagrożonej, czy nieprawidłowych wyników badań krwi, sposób żywienia należy skonsultować z lekarzem ginekologiem.