Panie spodziewające się dziecka mają wiele wątpliwości co do tego, które produkty można jeść w ciąży, a które są przeciwwskazane. Istnieje też dużo mitów na ten temat powtarzanych z pokolenia na pokolenie. Przesądy trzeba weryfikować wiedzą naukową. Odżywianie się przyszłej mamy to zbyt poważna sprawa, aby pozostawić ją w sferze głęboko zakorzenionej tradycji. Jedzenie śledzi w ciąży budzi wiele emocji. Dlatego warto je rozwiać i dzięki temu zapewnić kobietom spokój.
Spis treści
Podstawowe informacje o znaczeniu ryb w diecie człowieka
Śledzie to obok ogórków kiszonych i czekolady to najczęstsze ciążowe zachcianki. Panie oczekujące dziecka sięgają po nie, aby zaspokoić ochotę na kwaśne dania. Część kobiet obawia się jedzenia śledzi w ciąży. Nie wie, jak wypłyną one na rozwijające się dziecko. Już na początku rozważań na temat spożywania śledzi w ciąży, trzeba zaznaczyć, że są podstawowym źródłem kwasów omega3, niezbędnych dla każdego człowieka.
Wszystkie ryby są źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Podnoszą one naszą odporność, zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób, jak na przykład: miażdżyca. Pomagają w utrzymaniu ciała w zdrowej formie, pozytywnie działają na nastrój, dzięki czemu zmniejszają zagrożenie stanami depresyjnymi. Zwierają w swoim składzie tak cenne składniki, jak:
- kwas Omega 3,
- witaminy z grupy B,
- witaminę A, E, D,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- magnez,
- jod,
- potas,
- wapń,
- fosfor.
Dobroczynne kwasy omega-3
Korzystając z okazji, warto przybliżyć temat pozytywnego wpływu kwasów omega3 na organizm człowieka. Kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają one rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych, redukują poziom złego cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność. Usprawniają też funkcjonowanie układu nerwowego, korzystnie wypływają na pracę mózgu. To element niezbędny w diecie każdego człowieka. Najlepiej pozyskiwać go z naturalnych źródeł. Dlatego nie należy obawiać się spożywania ryb w ciąży, o ile nie są one surowe. Śledź zawiera spore ilości kwasów omega-3.
Taki sobie śledź
Śledź niby ryba znana, powszechnie dostępna w różnych wariantach, a wciąż tak niewiele o niej wiemy. Jest to ryba z rodziny śledziowatych, występująca głównie w Oceanie Atlantyckim i przylegających do niego morzach. Ma dość charakterystyczny wygląd – srebrzysto-szare łuski i nieco spłaszczony korpus. W obrębie gatunku można wyróżnić dwa podgatunki, tj. śledzia bałtyckiego oraz śledzia atlantyckiego, zwanego pospolitym lub oceanicznym. Mięso tych ryb jest dość tłuste, miękkie i bardzo wyraziste w smaku. Na rynku dostępne są produkty ze śledzia w różnorodnych wariantach – z dodatkiem cebuli, śmietany, octu, a także solone, marynowane, wędzone i surowe. Które z nich uchodzą za najlepsze dla kobiet w ciąży?
Śledzie – ryby zalecane w ciąży
Lekarze mówią wprost- jedzenie śledzi w ciąży, nie jest zakazane. Rzekomy zakaz jedzenia śledzi w czasie ciąży, to często powtarzana bzdura przez osoby, które nic nie wiedzą o wartościach odżywczych śledzi i kierują się jakimiś uprzedzeniami do ryb. Spożywanie śledzi w ciąży jest wręcz zalecane, ponieważ mają one sporo składników odżywczych, nie kumulują rtęci. Należy unikać jedzenia śledzi w śmietanie lub occie, ponieważ nadmiernie obciążać układ pokarmowy i nasilają dolegliwości ciążowe, takie jak zgaga, wzdęcia czy niestrawność.
Należy unikać także śledzi surowych, wędzonych lub w oleju. Najlepsze dla pań oczekujących maluszka są śledzie solance lub świeże – te ostatnie można przygotować w piekarniku, np. ze świeżymi ziołami, aromatycznymi przyprawami i ulubionymi warzywami. Solonych śledzi powinny unikać przyszłe mamy, które mają obrzęki lub problemy z zatrzymaniem wody w organizmie.
Śledzie marynowane są bezpieczne, o ile znamy skład marynaty. Kobieta w ciąży może zjeść do 300 gram śledzi tygodniowo. Kolejna uwaga dotyczy śledzi w occie. Część kobiet w ciąży ma większe zapotrzebowanie na produkty kwaśne. Śledzie w occie są dozwolone w ciąży, ale należy się obserwować. Jeżeli pojawi się zgaga, to należy z nich zrezygnować.
Korzyści ze spożywania śledzi w ciąży
Nie ulega wątpliwości, że sięganie po śledzie w ciąży niesie naprawdę spore korzyści. Potwierdzają to badania kliniczne oraz doświadczenie lekarzy i mam. Za wdrożeniem ich do diety przyszłej mamy przemawia zawartość wyżej wspomnianych kwasów omega-3, zwłaszcza kwasu DHA, które mają niebagatelny wpływ na rozwój płodu, zwłaszcza na kształtowanie się jego układu nerwowego i narządu wzroku. Należy wspomnieć, że powyższe kwasy odgrywają bardzo ważną rolę w budowaniu odporności kobiety i dziecka, zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność białka, które gwarantuje dobre zdrowie ciężarnej.
Śledzie należą do cenionych ryb ze względu na walory smakowe i ogromną uniwersalność – można serwować je na wiele różnych sposobów, więc nie nie nudzą się za szybko i urozmaicają rozmaite posiłki, np.: cenione są sałatki ze śledziem. W kuchni polskiej śledzie są podawane jako dania tradycyjne na różnego rodzaju święta i przyjęcia domowe.
Środki ostrożności
Nie ma róży bez kolców i nawet wybierając śledzie w ciąży, trzeba zachować ostrożność.
Największym zagrożeniem związanym z zajadaniem się śledziami w ciąży jest ryzyko zakażenia bakterią Listeria. Wywołana nią listerioza może doprowadzić do bólów kostno-stawowych, gorączki, drgawek oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a w skrajnych przypadkach do przedwczesnego porodu, poronienia, zahamowania wzrostu wewnątrzmacicznego płodu lub jego obumarciem. Skutkiem listeriozy może być pogorszenie kondycji zdrowotnej dziecka już po urodzeniu. Niebezpieczeństwo zakażenia ograniczone jest do kilku przypadków- jedzenia ryb surowych lub wędzonych na zimno. Dotyczy to wszystkich ryb, a nie tylko śledzi. Ryby w ciąży należy jeść tylko po obróbce termicznej.
Nie należy odstawiać śledzi w ciąży, jeżeli przedtem należały do czyjś ulubionych ryb. Są one wartościowym składnikiem w diecie ciężarnej kobiety. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na przygotowanie śledzi, które będą odpowiednie dla pań oczekujących przyjścia na świat dzidziusia.