Żywienie

Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?

Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. Musi zadbać o zdrowie swoje i rozwijającego się maluszka. Ogromne znaczenie ma w tym okresie zdrowa dieta i ograniczanie wszelkich nerwowych sytuacji. O diecie w ciąży krąży wiele mitów, a przyszła mama słyszy najróżniejsze porady ze strony babć, cioć i przyjaciółek. Swoje trzy grosze dodają celebryci, którzy nagrywają filmiki z poradami. Niestety, są to najczęściej nietrafione, niemające nic wspólnego z wiedzą medyczną przemyślenia. Gwiazdy, tiktokerzy i inni internetowi znawcy tematu, to nie są autorytety. Zachęcamy do czytania poradników opartych na wiedzy medycznej i konsultowanych z ginekologami.  Wiele mam pyta, czy sery można jeść w ciąży? To wielowątkowe i ważne pytanie.

Sery- kontrowersyjny posiłek w ciąży

Sery w Polsce są uwielbianymi przystawkami, które królują na naszych stołach. Jest kilkadziesiąt gatunków serów, więc każdy może wybrać, co najbardziej odpowiada jego kubkom smakowym.  Chętnie wykorzystujemy na kanapkę i jako dodatek do sałatek i zapiekanek. Wiele osób uważa, że jeśli chodzi o sery w ciąży, to jest to produkt, które panie powinny sobie odpuścić.  Nie jest to do końca prawda, ponieważ nie wszystkie sery są zakazane w czasie ciąży. Miłośniczki  serów pleśniowych lub niepasteryzowanych rzeczywiście muszą się bez nich obejść przez 9 miesięcy, ponieważ mogą zaszkodzić dziecku, a nawet spowodować poronienie.  Sery żółte i twarogowe, a nawet homogenizowane nie są przeciwwskazane.

Dlaczego sery pleśniowe są groźne dla kobiet ciężarnych?

Kobieta spodziewająca się dziecka powinna zwracać szczególną uwagę na spożywane przez siebie produkty i zapoznać się z listą zakazanych w tym okresie przysmaków. Należą do nich  sery pleśniowe i niepasteryzowane. Podobnie jak w przypadku innych produktów należących do nabiału, brak pasteryzacji może prowadzić do rozwoju groźnej bakterii, jaką jest Listeria monocytogenes. I to jest powód, dla którego nie poleca się przyszłym mamom.  Pasteryzowane sery pleśniowe są  poddanie ich obróbce termicznej i uznawane  względnie bezpieczne w czasie ciąży.  Oznacza, że można zjeść je od czasu do czasu. Aby uniknąć przypadkowego zarażenia, należy wybierać produkty  zapakowane oryginalnie i opisane jako pasteryzowane. Największe niebezpieczeństwo pojawienia się groźnej bakterii  listeriozy występuje w serach tzw. naturalnych, z domowych gospodarstw. W  takich warunkach nie mamy pewności,  czy pasteryzacja przebiegła w sposób prawidłowy. Przedsiębiorstwa mleczarskie objęte są procedurami, które mają na celu wykluczenie ewentualnej obecności Listerii w serach i innych wyrobach mlecznych.  Najbardziej niebezpiecznymi serami w ciąży są te pokryte niebieską i białą pleśnią, w których składzie nie ma błonnika. Zdecydowanie lepsze są sery twarde, bo zawierają mniej wody. Kupując je, trzeba pamiętać o regule składu- na opakowaniu musi być informacja, że zostały wyprodukowane z pasteryzowanego mleka.

Sprawdź także:  Banan przy wymiotach

Skutki zakażenia listeriozą

Objawami zakażenia listeriozą są głównie symptomy ze strony przewodu pokarmowego. Dla przyszłej mamy przeważnie nie jest to groźne. Dla płodu może być to zakażenie śmiertelne – może doprowadzić do sepsy, poronienia lub obumarcia rozwijającego się dziecka.  Leczenie w przypadku potwierdzenia listeriozy opiera się na antybiotykoterapii.

Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?
Sery w ciąży. Bezpieczne, czy nie?

Sery bezpieczne dla pań w ciąży

Poniżej podajemy spis serów dozwolonych w ciąży.  Zawsze należy sprawdzać informację o składzie. Przyszła mama może wykorzystać w kuchni następujące rodzaje serów;  

  •  serek wiejski,
  • serek śmietankowy,
  • serek homogenizowany,
  • paneer,
  • ricotta,
  • halloumi – jest produkowany pasteryzowanego mleka koziego. Ser Halloumi w ciąży jest dozwolony po wcześniejszym  podgrzaniu go  na patelni, na której nie ma tłuszczu.
  • ser kozi (z mleka pasteryzowanego)
  • Gruyere – jest bezpieczny pod warunkiem usunięcia skórki – jeżeli tego nie zrobimy, to zwiększamy ryzyko zakażenia listeriozą.
  • ser twarogowy,
  • sery przetworzone, np. serki do smarowania,
  • ser biały,
  •  Double Gloucester  – wolno go spożywać w ciąży pod warunkiem obróbki termicznej, ponieważ  bez niej istnieje zagrożenie zakażenia toksoplazmozą lub listeriozą.
  • ser żółty Gouda lub Emmentaler,
  • ricotta – wręcz polecany dla pań oczekujących narodzin dziecka,  jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a w swoim składzie posiada dużą ilość białka.
  • edam
  • mascarpone,
  • Leicester – smakiem przypomina cheddar – jest to jeden z najbezpieczniejszych serów w ciąży
  • parmezan – ser ten wykonany jest z mleka niepasteryzowanego i dlatego musi być poddany na gorąco ( po obróbce termicznej), – tylko pod tym warunkiem panie w ciąży mogą go spożywać.

Jak widać, nawet z niektórymi serami dozwolonymi w okresie ciąży należy postępować bardzo ostrożnie i poddawać je obróbce termicznej. Istnieje też grupa serów całkowicie zakazanych w ciąży. Do nich należą następujące serowarskie produkty;

  • Chevre
  • Brie
  • Feta
  • Roquefort
  • Camembert jest wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego, z udzialem pleśni Penicillium camemberti. Serowa masa formowana jest w małe krążki. Nadaje się do spożycia jedynie  przez  tydzień od daty jego produkcji. Informacja ogólna).
  • Tallegio
  • Roncal
  • Pont I’Evequw
  • Tomme
  • Chaumes
  • Sery owcze
  • Bleu
  • Oscypki
  • Gorgonzola
  • Dolcelatte
  • Sery meksykańskie
Sprawdź także:  Co na grilla dla dzieci? Pomysły i przepisy

Warto podkreślić, że sery pleśniowe w ciąży mogą doprowadzić do zaparć, ponieważ nie zawierają błonnika oraz do migren. Dietetycy i ginekolodzy radzą, aby wybierać jedynie najbezpieczniejsze sery w ciąży i nie przesadzać z serami, które mają dopisek „bezpieczne, ale..”

Inne produkty spożywcze zakazane w ciąży

Dieta w ciąży różni się od standardowego sposobu żywienia. Przyszła mama musi jeść na dwoje, a nie za dwoje. Niestety, z niektórymi produktami trzeba się w tym okresie pożegnać. Przeciwwskazane podczas oczekiwania na narodziny maluszka są: wędzone ryby, alkohol, surowe jajka, surowe mięso, ryby i owoce morza.  Ryby możemy jeść po obróbce cieplnej. Niektórzy dietetycy przestrzegają też przed pasztetami. Zakazana jest żywność przetworzona, np.; konserwy, zupki chińskie, chipsy, sosy w proszku.

Powiązane posty
Żywienie

Co na grilla dla dzieci? Pomysły i przepisy

Co na grill dla dzieci to pytanie, które często zadają sobie rodzice planujący rodzinne…
Czytaj więcej
Żywienie

Lekkostrawny Obiad dla Matki Karmiącej: Porady Żywieniowe

Lekkostrawny obiad dla matki karmiącej to kluczowy element zdrowego odżywiania w okresie laktacji.
Czytaj więcej
Żywienie

Jak karmić noworodka butelką? – Praktyczny przewodnik dla rodziców

Karmienie noworodka butelką może być wyzwaniem, zwłaszcza dla rodziców, którzy po raz pierwszy…
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Żywienie

Szynka parmeńska w ciąży

Warto przeczytać...